Mahfi Eğilmez açıkladı: İhracat artarken kazanç neden sabit?

İktisatçı Mahfi Eğilmez’den Türkiye Ekonomisi ve Dış Ticaret Analizi

Eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye ekonomisi ve dış ticaretle ilgili değerlendirmelerine devam ediyor. Eğilmez’in odak noktası bu kez dış ticarette yaşanan gelişmelerdi.

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, kendi blogunda yayımladığı “Dış Ticaretin Durumu” başlıklı yazısında, ihracatta miktarın arttığı ancak birim fiyatların aynı kaldığına vurgu yaptı. Eğilmez, bu verileri ithalat karşısında değerlendirirken, ithalat miktarının artmasına rağmen birim fiyatlarının daha hızlı yükseldiğine dikkat çekti.

Eğilmez, genellikle orta ve düşük teknolojili ürünlerin ihraç edildiğini belirtirken, “İhraç edilen mallara ödenen fiyatlar, ithal edilen mallara ödenen fiyatların altında kalıyor” şeklinde bir değerlendirme yaptı.

Dış ticaret açığının 2016-2021 döneminde daraldığını ancak son yıllarda tekrardan artışa geçtiğini belirten Eğilmez, 2023 ve 2024 yıllarında büyümenin potansiyelin altında kalmasıyla birlikte ithalatın azaldığını ve bu durumun dış ticaret açığını daralttığını ifade etti.

Eğilmez, 2013-2025 dönemine ait miktar ve birim değer endekslerini karşılaştırarak, ihracat miktarının yüzde 66,4 artış gösterirken birim değerlerinin sadece yüzde 1,1 yükseldiğini, ithalat miktarının ise yüzde 21,9 arttığı dönemde ithalat birim değerlerinin yüzde 6,4 arttığına dikkat çekti.

Peki Neden?

Eğilmez, şu şekilde değerlendirmelerde bulundu: “Son 13 yılda daha fazla mal ihraç etmemize rağmen birim fiyatlarımızda pek bir değişiklik olmadı. Bu süreçte daha fazla mal ithal ettik ve bu malzemelerin birim fiyatları görece daha hızlı arttı.”

Eğilmez, ortaya çıkan durumun temel nedenlerinden birinin Türkiye’nin genellikle orta ve düşük teknolojili ürünler ihraç etmesi olduğunu belirterek, ithal edilen malların ise yüksek teknoloji içerikli ve küresel markalara ait ürünler olduğunu vurguladı.

Related Posts

TÜİK’in verilerinde ortaya çıktı: Yoksullukta görülmemiş artış!

Türkiye İstatistik Kurumu “İstatistiklerle Aile 2024” bültenini yayımlandı. Türkiye genelinde, aile ve hane durumuna ilişkin verilerin yer aldığı bültende yoksulluk oranılarında da yer verildi. Gelir ve yaşam koşulları araştırması sonuçlarında …

SGK Başuzmanı Karakaş’tan kritik uyarı: Temmuzda kıdem tazminatı farkı yüksek olacak

SGK Başuzmanı Karakaş’tan kritik uyarı: Temmuzda kıdem tazminatı farkı yüksek olacak

Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? 14 Mayıs 2025 Çarşamba altın fiyatları

14 Mayıs 2025 Çarşamba altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 14 Mayıs 2025 Çarşamba altın fiyatları…

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları: Dolar/TL güne nasıl başladı?

İstanbul serbest piyasada dolar 38,7840 liradan, euro 43,4280 liradan güne başladı. Serbest piyasada 38,7820 liradan alınan dolar, 38,7840 liradan satılıyor. 43,4260 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 43,4280 lira olarak belirlendi. Dün doların …

Akaryakıta çifte zam bekleniyor!

Akaryakıt fiyatlarını yeniden yükselişte. Sektör kaynaklarından edinilen bilgilere göre, 14 Mayıs Çarşamba günü benzine 1,5 TL, 15 Mayıs Perşembe günü ise motorine 1,3 TL zam yapılması bekleniyor. Bu gelişmelerin ardından 13 Mayıs 2025 itibarıyla …

Avrupa’dan kritik Türkiye raporu: Büyüme ve enflasyon revizesi geldi

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye’nin büyüme tahminlerini 0,2 puan düşürdü. EBRD’ye göre Türkiye ekonomisi bu yıl 2,8, gelecek yıl ise yüzde 3,5 büyüyecek. EBRD Başekonomisti Rafik Selim, TCMB’nin daha sıkı para politikası uygulayacağını ve enflasyonun düşüşünün yavaş ve uzun olacağını tahmin ettiklerini açıkladı.