Mahfi Eğilmez açıkladı: İhracat artarken kazanç neden sabit?

İktisatçı Mahfi Eğilmez’den Türkiye Ekonomisi ve Dış Ticaret Analizi

Eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye ekonomisi ve dış ticaretle ilgili değerlendirmelerine devam ediyor. Eğilmez’in odak noktası bu kez dış ticarette yaşanan gelişmelerdi.

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, kendi blogunda yayımladığı “Dış Ticaretin Durumu” başlıklı yazısında, ihracatta miktarın arttığı ancak birim fiyatların aynı kaldığına vurgu yaptı. Eğilmez, bu verileri ithalat karşısında değerlendirirken, ithalat miktarının artmasına rağmen birim fiyatlarının daha hızlı yükseldiğine dikkat çekti.

Eğilmez, genellikle orta ve düşük teknolojili ürünlerin ihraç edildiğini belirtirken, “İhraç edilen mallara ödenen fiyatlar, ithal edilen mallara ödenen fiyatların altında kalıyor” şeklinde bir değerlendirme yaptı.

Dış ticaret açığının 2016-2021 döneminde daraldığını ancak son yıllarda tekrardan artışa geçtiğini belirten Eğilmez, 2023 ve 2024 yıllarında büyümenin potansiyelin altında kalmasıyla birlikte ithalatın azaldığını ve bu durumun dış ticaret açığını daralttığını ifade etti.

Eğilmez, 2013-2025 dönemine ait miktar ve birim değer endekslerini karşılaştırarak, ihracat miktarının yüzde 66,4 artış gösterirken birim değerlerinin sadece yüzde 1,1 yükseldiğini, ithalat miktarının ise yüzde 21,9 arttığı dönemde ithalat birim değerlerinin yüzde 6,4 arttığına dikkat çekti.

Peki Neden?

Eğilmez, şu şekilde değerlendirmelerde bulundu: “Son 13 yılda daha fazla mal ihraç etmemize rağmen birim fiyatlarımızda pek bir değişiklik olmadı. Bu süreçte daha fazla mal ithal ettik ve bu malzemelerin birim fiyatları görece daha hızlı arttı.”

Eğilmez, ortaya çıkan durumun temel nedenlerinden birinin Türkiye’nin genellikle orta ve düşük teknolojili ürünler ihraç etmesi olduğunu belirterek, ithal edilen malların ise yüksek teknoloji içerikli ve küresel markalara ait ürünler olduğunu vurguladı.

Related Posts

Faizler ne zaman düşmeye başlar? Ev alacaklar resmen hücum etti: Kredili satışta patlama

Konut alma hayali kuranlar bir yandan bankaların kredi faiz oranlarını araştırıyor. 20 Mart sonrası tüm kredi türlerinde faiz oranları yükselirken, konut kredilerinde faizler yüzde 3 seviyelerinin de üzerine çıkmıştı. Yüksek faiz konut alımının önündeki en büyük engel. Yüksek faize rağmen mayıs ayında vatandaşların tercihi dikkat çekti. Kredili satışlar patladı. İşte detaylar…

Bakan Kurum: Yarın 250 bininci yuvamızın anahtarını teslim ediyoruz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş’taki Azerbaycan Mahallesi’nde basın açıklaması yaptı. Bakan Kurum, “Kahramanmaraş özelinde de şu ana kadar, 39 bin yeni yuva ve iş yerinde hayat başladı. Allah’ın izniyle hızımızı daha da arttırarak; 2025 yılı sonuna kadar; Maraş’ta 75 bin ev ve iş yerimizi teslim edeceğiz.” dedi.

Erdoğan duyurdu: 300 milyardan 500 milyar TL’ye çıkarıldı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, yatırımı ve üretimi teşvik eden finansman modellerine önemi verdiklerini belirterek, bu kapsamda, YTAK …

Konut sektörü, uygun arsa ve erişilebilir finansmana odaklanacak

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği’nin (KONUTDER), yeni yönetim kurulu ilk basın toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz’ın yanı sıra Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Özen Kuzu, Mert …

Dev banka euronun 56 lira olacağı zamanı açıkladı

Dev Alman bankası Commerzbank dolar/TL ve euro/TL tahminlerini güncelledi. Tahminlerde en dikkat çeken kısım ise Eylül 2026’da euronun 56,40 liraya kadar ulaşacağı oldu.

OPEC’in ham petrol üretimi yükseldi

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) ham petrol üretimi, mayısta bir önceki aya göre günlük 183 bin varil artarak 27 milyon 22 bin varile yükseldi.