Uzmanından güneş yanığı uyarısı: Yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor

Güneşin Zararlarına Dikkat!

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan Yılmaz, güneşin insan sağlığına olan faydalarına dikkat çekti. Ancak güneşin aşırı maruz kalmanın deri kanserleri, kırışıklıklar ve erken yaşlanma gibi ciddi riskleri de beraberinde getirdiğini belirtti. Güneşin zararlarının bebeklik döneminden itibaren deride birikmeye başladığını vurgulayan Yılmaz, güneşin deride bıraktığı hasarların zamanla lekelere, kırışıklıklara ve hatta kansere kadar ilerleyebileceğini söyledi.

Özellikle 10.00-16.00 saatleri arasında güneşin yoğun olduğu zaman dilimlerinde güneş ışınlarından korunmanın önemine değinen Yılmaz, güneş koruyucu kremlerin yanı sıra şapka, uzun kollu gömlek ve şemsiye gibi koruyucuların kullanımını önerdi. D vitamini ihtiyacını karşılamak için güneş ışığı almanın önemli olduğunu belirten Yılmaz, ancak güneşten korunmanın da göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlattı.

Yılmaz, Avrupa’da dermatologlarla birlikte yürütülen “Euromelanom Projesi” kapsamında güneşin deri üzerindeki etkilerini göstermek amacıyla insan yüzünün bir tarafında bebeklik, diğer tarafında ise yaşlanmış ve hasarlı bir yüz görüntüsünü kullanarak farkındalık oluşturduklarını belirtti.

Özellikle kısa süreli tatillerde güneş yanıklarına dikkat çekerek, güneşin deride bıraktığı hasarların zamanla ciddi sorunlara yol açabileceğini vurgulayan Yılmaz, güneş yanığı sonrasında melanom adı verilen tehlikeli bir deri kanseri gelişme riskinin arttığını söyledi. Bu nedenle güneş yanığı geçiren kişilerin ilerleyen yaşlarda da dermatolog gözetiminde olması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Kanser tedavisinde tarihi mantar umudu: ‘Mumyanın laneti’ yeni ilaçların önünü açabilir

Arkeolojik kazılarda “mumyanın laneti” ile ilişkilendirilen Aspergillus flavus mantarı, bilim insanları tarafından kanser tedavisinde umut vadeden bir molekül kaynağı olarak keşfedildi. Yeni araştırma, mantardan izole edilen bileşiklerin lösemi hücrelerini durdurmada güçlü etkiler gösterdiğini ortaya koyuyor.

Sinsice ilerliyor: Bacak ve kollardaki bu değişikliklere dikkat!

Lenfödem hastalığı sinsi ilerliyor ve geç tanı konduğunda tedavisi zorlaşıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenfödemin belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında uyarılarda bulundu.

‘Sadece dişler değil emek de çürümektedir’

Ağız ve Diş Sağlığı çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep eden Genel Sağlık İş Ankara İl Başkanı Şenol Şahin, “Sadece dişler değil emek de çürümektedir” dedi.

İzmir Sağlık Sisteminde Kritik Dönemeç

İzmir’deki kamu hastaneleri, ilçe sağlık müdürlükleri ve İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli yaklaşık 300 sözleşmeli yöneticinin sözleşmeleri önümüzdeki Haziran ayında sona erecek.

Evliliklerin ilk 1 yılında ortaya çıkıyor: Öpüşürken bulaşan bu hastalık daha öncekileri unutturacak

İranlı araştırmacı Reza Rastmanesh önderliğindeki yeni çalışma, depresyon ve anksiyetenin sadece duygusal etkileşimle değil, öpüşme ve yakın temas yoluyla ağız bakterileri aracılığıyla da partnerler arasında “bulaşabileceğini” ortaya koydu.