Nadir toprak elementlerinde Türkiye dünyanın ilk beş üreticisinden biri olacak

MİTHAT YURDAKUL / Ankara – Eskişehir Beylikova’da Dev NTE Rezervi Keşfedildi

Çin’deki Bayan Obo sahasındaki 800 milyon ton NTE rezervinin ardından 694 milyon ton rezervle dünyanın en büyük ikinci rezervi Eskişehir Beylikova’da keşfedildi. Yapılan ilk çalışmalar, lantan, seryum, neodimyum, praseodimyumun üretilebilir düzeyde olduğunu ortaya koydu.

Kamera Lensleri ve Lazer Üretimi

İlk aşamada üretilecek NTE’ler arasında kamera lensleri, pil elektrotları, lazerler, seramik kapasitörler için kullanılacak olan lantan ve neodimyum bulunmaktadır. Eskişehir Beylikova sahasında kurulan pilot ölçekli zenginleştirme tesisi ile Türkiye, dünyanın en büyük 5 NTE üreticisinden biri olmayı hedeflemektedir. Ayrıca Malatya-Kuluncak, Sivas, Burdur, Isparta ve Kayseri’de de yeni NTE rezervleri tespit edilmiştir.

Enerji ve Elektronik Sektöründe Kullanımı

NTE’lerin kullanım alanları arasında bütün dijital ürünlerin ekranları, cep telefonları, bilgisayarların sabit diskleri, televizyon ekranları, bataryalar, X-ray makineleri, hibrit araçlar, uçak motorları, füze kontrol sistemleri ve daha birçok alanda kullanılmaktadır. Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Eskişehir’de bulunan rezervin işlenmesi için uluslararası işbirlikleri değerlendirildiğini belirtti.

Stratejik Madenler Raporu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırladığı Türkiye Kritik ve Stratejik Madenler Raporu’na göre, Türkiye’nin kritik ve stratejik madenleri belirlenmiştir. Alüminyum, demir ve titanyum en çok ihtiyaç duyulan stratejik madenler iken, nadir toprak elementleri ve niyobyum oldukça az sayıda üretici tarafından sağlanmaktadır.

Related Posts

Ziraat Bankası’nda yönetim kurulu üyeleri açıklandı

Ziraat Bankası’ndan yapılan KAP açıklamasında bankanın yönetim kurulu üyelerinin belli olduğu açıklandı.

PPK toplantı özeti yayımlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti’nde, “Tarife artışlarının enflasyon üzerindeki beklenen etkileri ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmekle birlikte, ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde enflasyon beklentileri bir miktar artmıştır. Bu çerçevede küresel enflasyondaki düşüşün yavaşlayacağı ve merkez bankalarının indirim süreçlerinde temkinli yaklaşımlarını sürdürecekleri beklenmektedir.” denildi.

Türk çay devi iflas bayrağını çekiyor

120 yıllık geçmişe sahip Türkiye’nin köklü çay markası Tirebolu 42, mali darboğazı aşamayınca konkordato sürecine girdi. Mahkeme, alacaklılarla yapılacak kritik toplantı için tarih verdi.

Türkiye ve Kazakistan arasında swap anlaşması imzalandı!

Türkiye ve Kazakistan arasında imzalanan yeni swap anlaşması, ikili ticaret ve mali işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor. Anlaşma, para takası finansmanlı ticaret mutabakatı ile ticaretin artmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.

Bakan Kacır’dan yerli yapay zeka açıklaması: Uygulamaları hayata geçireceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, gelecek dönemde, Türkçe verilerle zenginleştirilen, Türkiye’nin ilk temel yapay zeka büyük dil modelini kullanıma sunacaklarını belirterek, “Yerli ve özgün yapay zeka modelleri geliştirilmesinin önünü açacak uygulamaları hayata geçireceğiz.” dedi.

Bakan Uraloğlu’ndan uçak biletlerinde tavan fiyat ve GSM firmalarıyla ilgili açıklama!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul depremi sonrası dün yaşanan iletişim sorunlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir