Merkez bankaları yoğun bir mayıs ayına hazırlanıyor

Küresel Ekonomideki Belirsizlikler Merkez Bankalarını Zorluyor

Küresel ekonomik belirsizliklerin yanı sıra Avrupa Birliği (AB) ekonomisi gibi bazı bölgelerde resesyon endişeleri ve imalat aktivitesindeki düşüş, merkez bankalarının para politikası kararlarını alırken zorlanmalarına neden oluyor. Mayıs ayı, önemli merkez bankalarının kararlarını beklemekle geçecek.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Sıkılaşma Döngüsünde

Japonya’da BoJ, ücret artışları ve güçlenen enflasyon riskleriyle karşı karşıya. Mart ayındaki toplantısında politika faizini sabit tutan BoJ, Haziran ayında faiz artışına gitmeyi planlıyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) Enflasyon ve Resesyon Riskleriyle Mücadele Ediyor

ABD’de Fed’in para politikası kararları merakla bekleniyor. Gümrük vergileri ve ticaret belirsizliği ekonomik görünümü kötü etkiliyor. Fed’in politika faizini Mayıs ayında sabit tutması, Haziran ayında ise faiz indirimi yapması bekleniyor.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Faiz İndirimi Yapabilir

İngiltere’de BoE’nin faiz indirimi yapması bekleniyor. BoE’nin Mayıs ayındaki toplantısında politika faizini düşürerek ekonomiyi desteklemesi bekleniyor.

Asya’da RBA, Yeni Zelanda ve Güney Kore Merkez Bankalarının Kararları Önemli

Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore merkez bankaları faiz kararları ile yatırımcıların yakından takip ettiği bankalar arasında yer alıyor. RBA’nın politika faizini düşürmesi, Yeni Zelanda’nın ise faiz indirimi yapması bekleniyor.

Mayıs ayında diğer merkez bankaları da kararlarını alacak ve küresel ekonomiye yön verecek kararlar alacak.

Related Posts

New York borsası yılın ikinci yarısını düşüşle açtı

New York borsası güne düşüşle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,08 azalarak 44.061,49 puana indi. S&P 500 %0.1 değer kaybederken, Nasdaq Composite %0.2 düştü. Ancak, Dow Jones Sanayi Ortalaması 194 puan, yani %0.4 kazandı. Yatırımcılar ABD …

Ticaret Bakanı Bolat: İhracatımız büyük sınamalara rağmen artarak yoluna devam etmekte

Bolat, “İhracatımız büyük sınamalara rağmen artarak yoluna devam etmekte. Yılın ilk 6 ayının 5’inde geçen yılın aynı aylarından daha fazla mal ihracatı sağlamış durumdayız. Hizmet ihracatında da ilk 4 ay itibarıyla yükselişimize devam etmekte.” dedi.

Yüzde 1,7’ye yükselen TÜFE, İtalya’da beklentileri karşıladı

2025 Mayıs’ında yüzde 1,6 olan İtalya yıllık tüketici fiyat enflasyonu, 2025 Haziran’ında piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 1,7’ye yükseldi. Avrupa Birliği (AB) uyumlu enflasyon ise yüzde 1,7 olarak gerçekleşerek piyasa beklentilerinin biraz …

Enflasyonun hamburgere dudak uçuklatan yansıması: Hamburgere 4 yılda yüzde 709 zam geldi!

Ekonomide kriz yok diyen iktidarın aksine, yurttaş her geçen gün artan fiyatlarla boğuşuyor. 2021’de 53 liraya satılan hamburger menüsü bugün 429 liraya çıkarken, üç yılda fiyat artışı yüzde 709’u buldu.

Sigara fiyatlarına dev zam kapıda!

Türkiye’de yüksek enflasyonun etkisiyle sigara fiyatlarına art arda zamlar gelmeye devam ederken, Perşembe günü açıklanacak 6 aylık enflasyon farkıyla birlikte Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı da yeniden güncellenecek. TÜİK’in yayımladığı verilere …

Kamu harcamalarına yapay zeka destekli denetim

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu harcamalarında tasarruf tedbirlerinin izlenmesi amacıyla “Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi”ni devreye aldı.