İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) nedir, üyeleri kimler? İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ne zaman kuruldu?

İslam İşbirliği Teşkilatı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), 1969 yılında İslam dünyasının ortak çıkarlarını korumak ve üye devletler arasında iş birliğini artırmak amacıyla kurulan, uluslararası hukukta tüzel kişiliğe sahip bir teşkilattır. 21 Ağustos 1969 tarihinde Mescid-i Aksa’nın kundaklanma girişimi, İslam dünyasında büyük bir infiale yol açmış ve bu olay, İİT’nin kuruluş sürecini hızlandıran en önemli tetikleyici unsur olmuştur. Fas’ın başkenti Rabat’ta 25 Eylül 1969 tarihinde düzenlenen ilk İslam Zirvesi’nde, İslam Konferansı Teşkilatı adıyla kurulan örgüt, 2011 yılında Kazakistan’ın Astana şehrinde gerçekleştirilen 38. Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda adını İslam İşbirliği Teşkilatı olarak değiştirmiştir. Peki, İİT’nin üyeleri kimlerdir, ne zaman kuruldu?

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Nedir?

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İslam dünyasının hak ve çıkarlarını korumak, üye devletler arasında siyasi, ekonomik, kültürel ve bilimsel iş birliğini güçlendirmek amacıyla 25 Eylül 1969 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde bulunan teşkilat, 57 üye ülke ve 5 gözlemci ülkeyle faaliyetlerini sürdürüyor. İİT, İslam dünyasının ortak sesi olmayı hedefleyerek, uluslararası barış ve uyumu desteklemek, Filistin meselesi gibi kritik konularda Müslüman ülkelerin haklarını savunmak ve İslam’ın gerçek imajını korumak için çalışıyor. Teşkilat, BM ve Avrupa Birliği nezdinde daimi temsilciliğe sahip olup, resmi dilleri Arapça, İngilizce ve Fransızcadır. İİT’nin Genel Sekreterliği, 17 Kasım 2021 tarihinden itibaren Çadlı Hissein Brahim Taha tarafından yürütülüyor.

İslam İşbirliği Teşkilatı Ne Zaman Kuruldu?

İİT, 25 Eylül 1969 tarihinde Fas’ın Rabat şehrinde düzenlenen ilk İslam Zirvesi’nde, İslam Konferansı Teşkilatı adıyla kurulmuştur. Kuruluşun temel nedeni, 21 Ağustos 1969’da Mescid-i Aksa’nın Avustralyalı bir Hristiyan tarafından kundaklanma girişimiyle İslam dünyasında yaşanan büyük tepkidir. Bu olay, Müslüman ülkeleri bir araya getirerek ortak bir çatı altında dayanışma ihtiyacını ortaya koymuştur. Suudi Arabistan Kralı Faysal Bin Abdülaziz’in öncülüğünde başlatılan süreç, Rabat Zirvesi’nde somutlaşmış ve teşkilat resmen korulmuştur. 1972 yılında İİT Şartı kabul edilerek örgütün amaçları ve yapısı resmiyet kazanmıştır. 2011 yılında ise teşkilatın adı, Astana’daki 38. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda İslam İşbirliği Teşkilatı olarak değiştirilmiştir.

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Üyeleri Kimlerdir?

İİT’nin 57 üye ülkesi ve 5 gözlemci ülkesi bulunmaktadır. Üye ülkeler, çoğunlukla Müslüman nüfusa sahip devletlerden oluşur ve teşkilat, İslam dünyasının tüm coğrafyalarını temsil eder. İİT’ye üye ülkeler şunlardır:

Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Brunei Darüsselam, Burkina Faso, Cezayir, Cibuti, Çad, Endonezya, Fas, Fildişi Sahili, Filistin, Gabon, Gambiya, Gine, Gine Bissau, Guyana, Irak, İran, Kamerun, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Komorlar, Kuveyt, Libya, Lübnan, Maldivler, Malezya, Mali, Mısır, Moritanya, Mozambik, Nijer, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Senegal, Sierra Leone, Somali, Sudan, Surinam, Suudi Arabistan, Tacikistan, Togo, Tunus, Türkiye, Türkmenistan, Uganda, Umman, Ürdün, Yemen.

Not: Suriye’nin üyeliği, 2012 yılında iç savaş nedeniyle askıya alınmıştır.

Gözlemci Üyeler:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (Kıbrıs Türk Devleti adıyla), Bosna-Hersek, Orta Afrika Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Tayland.

Türkiye, İİT’ye kuruluşundan bu yana üye olup, 24 Temmuz 2015 tarihinde Cidde’de Daimi Temsilcilik açmıştır. İİT, üye ülkeler arasında dayanışmayı artırmak için düzenli olarak İslam Zirvesi ve Dışişleri Bakanları Konseyi toplantıları düzenler.

Related Posts

KPSS: Kamu Personel Seçme Sınavı Süreci Başladı

KPSS ekranı erişime açıldı, Kamu Personel Seçme Sınavı Süreci başladı, ücretler ve sınav tarihleri belli oldu. 

Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile hangi sayısal, eşit ağırlık, sözel bölümlere girilir?

Alan Yeterlilik Testi 22 Haziran’da gerçekleşiyor. AYT ile öğrenciler sözel, sayısal ve eşit ağırlık alanlarındaki bölümleri tercih edebiliyor. Peki, Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile hangi sayısal, eşit ağırlık, sözel bölümlere girilir?

YKS’de en erken ne zaman çıkılır? 2025 TYT, AYT ve YDT’de ilk kaç dakika çıkılmaz, erken bitiren çıkabiliyor mu?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2025 bu hafta sonu gerçekleştiriliyor. Milyonlarca öğrencinin üniversite hayallerine ulaşmak için ter dökeceği TYT, AYT ve YDT oturumlarında sınav süreleri, çıkış saatleri ve erken çıkış kuralları büyük önem taşıyor. Peki, YKS’den en erken ne zaman çıkılır? Erken bitiren adaylar sınav salonunu terk edebilir mi? YKS’de ( AYT, TYT, YDT) oturumlarını erken bitiren çıkabiliyor mu?

KARNELERİN VERİLİŞ SAATİ 2025 2. DÖNEM || Karneler ne zaman alınacak 2025 saat kaçta?

Karneler ne zaman alınacak 2025 saat kaçta sorusu araştırmaları okulun son günü yaklaştıkça hız kazandı. Programlarını hazırlamakta olan milyonlarca veli ve öğrencinin gündeminde karneler ne zaman verilecek sorusu yer alıyor. 20 Haziran Cuma günü karnelerin alınmasıyla birlikte öğretmenler, öğrenciler 3 aylık yaz tatiline başlayacaklar. Peki, karne günü ne zaman 2025 2. dönem? Karneler ne zaman alınacak 2025, saat kaçta? 2024 – 2025 Eğitim ve Öğretim Takvimi yaz tatili tarihi

Atatürk Kültür Merkezi’nde “Dijital Sanat Festivali” başlıyor

Atatürk Kültür Merkezi’nde “Dijital Sanat Festivali” başlıyor

Kitap basımı yüzde 31 azaldı, akademik ve inanç konulu kitaplarda artış yaşandı

Kitap basımı yüzde 31 azaldı, akademik ve inanç konulu kitaplarda artış yaşandı