Harvard Üniversitesi, Trump Yönetimine Dava Açtı

Harvard Üniversitesi, Donald Trump Yönetimine Dava Açtı

Harvard Üniversitesi, hükümet tarafından üniversiteye sağlanan fonların dondurulmasını engellemek için ABD Başkanı Donald Trump yönetimine dava açıldığını duyurdu. Rektör Alan Garber, üniversitenin internet sitesinden yaptığı açıklamada, Trump yönetiminin üniversitenin fonlarını dondurmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Harvard’ın federal hükümetin, “yasadışı taleplerini” yerine getirmeyi reddetmesinin ardından çeşitli adımlar attığını kaydeden Garber, Trump yönetiminin 2,2 milyar dolarlık fonun dondurulması kararına ek olarak 1 milyar dolarlık fonu daha dondurmayı düşündüğünü aktardı. Garber, üniversitenin vergi muafiyetinin de kaldırılmasının göz önünde bulunduğunu vurgulayarak, bu ve benzeri faaliyetlerin eğitim, araştırma ve sağlık alanlarında “ciddi sonuçları” olacağının altını çizdi.

Hükümetin fonları dondurmasının hukuka aykırı olduğunu ve hükümetin yetkisini aştığını kaydeden Garber, bu sebeple üniversitenin fonların dondurulmasını durdurmak üzere Trump yönetimine dava açtığını duyurdu. Garber, hükümetin üniversitede “kimin işe alınacağı ve ne öğretileceğini” kontrol etmeye çalıştığını aktararak, “Bugün, Amerikan yükseköğretimini dünya için bir yol gösterici haline getiren değerleri savunuyoruz.” dedi.

Dava dilekçesinde, “Hükümet, Harvard’ı hükümetin tercih ettiği bakış açıları ve ideolojiler karışımına uymaya zorlamak amacıyla federal fonların kesilmesi tehdidini kullanmıştır.” ifadesi kullanıldı.

Trump ile Harvard Arasındaki Anlaşmazlık

Trump yönetimi, aralarında Harvard’ın da olduğu birçok üniversiteye yönelik, başta Filistin destekçisi kampüs protestoları ile çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık programlarını gerekçe göstererek, federal fonları dondurma tehdidinde bulunmuştu.

Yönetim, Harvard Üniversitesine çeşitli kuruluşlar tarafından verilen 8,7 milyar doları aşkın hibenin “sivil haklar yasalarına uygun şekilde kullanıldığından emin olmak amacıyla” soruşturma açıldığını duyurmuştu.

Federal yönetimin bu tehdidine karşılık Harvard Üniversitesi, Trump’ın “üniversitede reform” yönündeki taleplerini kabul etmeyeceğini açıklamıştı. Harvard Üniversitesi profesörleri, Trump yönetiminin okula sağlanan 8,7 milyar dolarlık federal fonları soruşturma kararına karşı dava açmıştı.

Trump yönetimi de Harvard’a sağlanan 2,2 milyar dolarlık fonun ve 60 milyon dolarlık sözleşme bedelinin dondurulmasına karar vermişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Harvard’a sağlanan fonların dondurulmasını “antisemitizmle ilgili yasaların” uygulanmasıyla savunmuştu.

ABD Gelir İdaresi (IRS) ise Harvard Üniversitesinin vergi muafiyetini kaldırmayı değerlendirdiğini duyurmuştu.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Irmak Akcan – Güncel

Related Posts

Hafta sonu sınav takvimi 5 – 6 Temmuz 2025 || Bu hafta sonu sınav var mı, ne sınavı var?

5-6 Temmuz 2025 hafta sonu sınav takvimi belli oldu. Türkiye genelinde milyonlarca öğrencinin ve adayın geleceğini şekillendirecek önemli sınavlar hafta sonu yapılıyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen sınavlarda adaylar hayatlarını belirleyecek önemli oturumlara katılım gösteriyor. Sınavlara hazırlanan adaylar için sınav saatleri, giriş belgeleri ve dikkat edilmesi gereken detaylar büyük önem taşıyor. Peki, Bu hafta sonu hangi sınavlar var, ne sınavı var? İşte hafta sonu sınav takvimi 5 – 6 Temmuz 2025!

Ertuğrul Özkök: Türkiye’nin “hafıza odası” dün Meloni İtalyası’nın “savaş odasına” girdi

Zulme, adaletsizliğe, vicdansızlığa uğrayan insanlar canhıraş biçimde evlerimizin kapısını çaldığında, tırmaladığında, uğrayan bizler “yoktuk…”

KPSS: Kamu Personel Seçme Sınavı Süreci Başladı

KPSS ekranı erişime açıldı, Kamu Personel Seçme Sınavı Süreci başladı, ücretler ve sınav tarihleri belli oldu. 

Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile hangi sayısal, eşit ağırlık, sözel bölümlere girilir?

Alan Yeterlilik Testi 22 Haziran’da gerçekleşiyor. AYT ile öğrenciler sözel, sayısal ve eşit ağırlık alanlarındaki bölümleri tercih edebiliyor. Peki, Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile hangi sayısal, eşit ağırlık, sözel bölümlere girilir?

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) nedir, üyeleri kimler? İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ne zaman kuruldu?

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İslam dünyasının ortak sesi olarak 1969 yılında kurulan ve 57 üye ülkeyi bir araya getiren uluslararası bir örgüttür. İslam dünyasının haklarını korumak, üye devletler arasında dayanışma ve iş birliğini güçlendirmek amacıyla faaliyet gösteren İİT, Filistin meselesi gibi kritik konularda önemli bir rol üstleniyor. Peki, İslam İşbirliği Teşkilatı nedir? İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ne zaman kuruldu, kimler üye?

YKS’de en erken ne zaman çıkılır? 2025 TYT, AYT ve YDT’de ilk kaç dakika çıkılmaz, erken bitiren çıkabiliyor mu?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2025 bu hafta sonu gerçekleştiriliyor. Milyonlarca öğrencinin üniversite hayallerine ulaşmak için ter dökeceği TYT, AYT ve YDT oturumlarında sınav süreleri, çıkış saatleri ve erken çıkış kuralları büyük önem taşıyor. Peki, YKS’den en erken ne zaman çıkılır? Erken bitiren adaylar sınav salonunu terk edebilir mi? YKS’de ( AYT, TYT, YDT) oturumlarını erken bitiren çıkabiliyor mu?