Güney Kore’de Türkçe ve Türk Mutfağına İlgi Artıyor

Güney Kore’de Türkçe ve Türk Mutfağına Artan İlgi

Güney Kore Hankuk Yabancı Diller Üniversitesi Türkiye-Azerbaycan Araştırmaları Bölümü Başkanı olan Türkolog Prof. Dr. Oh Chong-jin, Uzak Asya’da Türkçe ve Türk yemeklerine olan ilginin arttığını söyledi. Prof. Dr. Oh, yaptığı açıklamada “Sunumlarımda bir Türk rüzgarının olduğunu dillendiriyorum. Türkiye‘nin dizi, film ve müziklerinin daha fazla tanıtılması lazım. Türk rüzgarı, Orta Asya, Uzak Asya’da yayılabilir, o potansiyel var.” ifadelerine yer verdi.

Çeşitli seminer ve konferanslar için Türkiye’ye gelen Prof. Dr. Oh, Güney Kore’deki Türkçe çalışmalarına ilişkin AA muhabirine bilgi verdi. Üniversitesinin sadece Türkiye ile değil Türk dünyasıyla ilgili çalışmalar yaptığını belirten Oh, bölümün tarihçesinden de bahsetti.

“1973’te bölümümüz, ‘Türkiye Çalışmaları’ olarak başladı, daha sonra 2004’te ‘Orta Asya Çalışmaları’ Bölümü açıldı. 2008’de ise bölümün adını Türkiye-Azerbaycan Araştırmaları Bölümü olarak değiştirdik. Ben şu an üçüncü nesil hocayım.” diyen Oh, bölümün kuruluşunda Kore Savaşı’nda tercümanlık yapan kişilerin rol aldığını belirtti.

Öğrencilerin bölümü tercih etmelerine ilişkin nedenleri açıklayan Oh, Güney Kore’de Türkiye’nin “kan kardeşi” olarak bilindiğini ve son dönemde iki ülke arasındaki projelerin ve ekonomik ilişkilerin ilgi çekici olduğunu ifade etti.

Türkolog Oh, Güney Kore’de 2016’da Türkçenin “stratejik diller” sınıfına alındığını belirterek, “Devlet, bunun için ciddi finansman ayırdı. Biz de oradan aldığımız fonlarla Türkçe alanında kitaplar bastırdık. Bunları, devletin bize verdiği fonlarla ücretsiz olarak dağıtıyoruz.” şeklinde konuştu.

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) projeleriyle öğrenciler için Türkiye’de çeşitli programlar yürüttüklerini belirten Oh, bu sayede Türkiye’ye karşı ilginin arttığını vurguladı.

Oh, Türkiye’deki konferans ve seminerlerinde iki ülke arasındaki fon, proje ve burs imkanlarına da değindiğini ve bu olanakların öğrencilere ve akademisyenlere fırsatlar sunduğunu söyledi.

“Türk rüzgarı, Orta Asya, Uzak Asya’da yayılabilir, o potansiyel var”

Oh, Türk mutfağının Koreli öğrenciler tarafından ilgi gördüğünü belirterek, “Sunumlarımda bir Türk rüzgarının olduğunu söylüyorum. Türkiye’nin dizi, film ve müziklerinin daha fazla tanıtılması lazım. Bir vizyon ve strateji ile bunu daha da geliştirebilir. Türkiye, bunu bir devlet politikası olarak desteklerse Türk rüzgarı daha da gelişir. Türk rüzgarı, Orta Asya, Uzak Asya’da yayılabilir, o potansiyel var.” dedi.

Uzak Doğu’da Türk rüzgarını tanıtmak için özel çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulayan Oh, “Güney Kore’de özellikle Türk mutfağı ilgi görüyor, son dönemde Türk restoranlarının sayısı arttı.” şeklinde konuştu.

Türk mutfağını Güney Kore’de tanıtmak için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini belirten Oh, bunun Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla yapılabileceğini ifade etti.

Oh, Kore’de Türkçe mezunlarının iş bulma oranının yüksek olduğunu ve Hankuk Yabancı Diller Üniversitesi ile Pusan Ulusal Üniversitesi’nde Türkçe eğitiminin verildiğini aktararak, “Türkçenin daha fazla tanıtılması gerekiyor. Bu konuda mücadele ediyorum ve Türkçeye olan ilginin artacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Mehmet Şah Yılmaz – Güncel

Related Posts

Ertuğrul Özkök: Türkiye’nin “hafıza odası” dün Meloni İtalyası’nın “savaş odasına” girdi

Zulme, adaletsizliğe, vicdansızlığa uğrayan insanlar canhıraş biçimde evlerimizin kapısını çaldığında, tırmaladığında, uğrayan bizler “yoktuk…”

KPSS: Kamu Personel Seçme Sınavı Süreci Başladı

KPSS ekranı erişime açıldı, Kamu Personel Seçme Sınavı Süreci başladı, ücretler ve sınav tarihleri belli oldu. 

Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile hangi sayısal, eşit ağırlık, sözel bölümlere girilir?

Alan Yeterlilik Testi 22 Haziran’da gerçekleşiyor. AYT ile öğrenciler sözel, sayısal ve eşit ağırlık alanlarındaki bölümleri tercih edebiliyor. Peki, Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile hangi sayısal, eşit ağırlık, sözel bölümlere girilir?

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) nedir, üyeleri kimler? İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ne zaman kuruldu?

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İslam dünyasının ortak sesi olarak 1969 yılında kurulan ve 57 üye ülkeyi bir araya getiren uluslararası bir örgüttür. İslam dünyasının haklarını korumak, üye devletler arasında dayanışma ve iş birliğini güçlendirmek amacıyla faaliyet gösteren İİT, Filistin meselesi gibi kritik konularda önemli bir rol üstleniyor. Peki, İslam İşbirliği Teşkilatı nedir? İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ne zaman kuruldu, kimler üye?

YKS’de en erken ne zaman çıkılır? 2025 TYT, AYT ve YDT’de ilk kaç dakika çıkılmaz, erken bitiren çıkabiliyor mu?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2025 bu hafta sonu gerçekleştiriliyor. Milyonlarca öğrencinin üniversite hayallerine ulaşmak için ter dökeceği TYT, AYT ve YDT oturumlarında sınav süreleri, çıkış saatleri ve erken çıkış kuralları büyük önem taşıyor. Peki, YKS’den en erken ne zaman çıkılır? Erken bitiren adaylar sınav salonunu terk edebilir mi? YKS’de ( AYT, TYT, YDT) oturumlarını erken bitiren çıkabiliyor mu?

KARNELERİN VERİLİŞ SAATİ 2025 2. DÖNEM || Karneler ne zaman alınacak 2025 saat kaçta?

Karneler ne zaman alınacak 2025 saat kaçta sorusu araştırmaları okulun son günü yaklaştıkça hız kazandı. Programlarını hazırlamakta olan milyonlarca veli ve öğrencinin gündeminde karneler ne zaman verilecek sorusu yer alıyor. 20 Haziran Cuma günü karnelerin alınmasıyla birlikte öğretmenler, öğrenciler 3 aylık yaz tatiline başlayacaklar. Peki, karne günü ne zaman 2025 2. dönem? Karneler ne zaman alınacak 2025, saat kaçta? 2024 – 2025 Eğitim ve Öğretim Takvimi yaz tatili tarihi