Covid-19 Aşıları ve Kalp Krizi Riski
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, ani kalp krizi vakalarının, Covid-19 aşıları ve kalp-damar sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik uyarılarda bulundu. İngiltere ve İsrail’de yapılan uzun vadeli çalışmalar, aşı olan ve olmayan bireylerin karşılaştırıldığı sonuçlar ortaya koydu. Aşı olmayan bireylerde pıhtılı hastalık oranı, aşı olanlara göre 3 kat daha fazla.
Prof. Dr. Özlü, halk arasında Covid-19 aşıları ile kalp krizi arasında bir ilişki olup olmadığına dair endişelerin olduğunu belirtti. Yapılan uzun vadeli araştırmalar, aşı olan ve olmayan grupların karşılaştırılması sonucunda, aşıların pıhtı ile ilişkili kalp-damar, beyin-damar ve toplardamar sistem hastalıklarından koruyucu olduğunu gösterdi.
“AŞILANMAMAK DAHA BÜYÜK BİR RİSK”
Özlü, aşı olmamanın beraberinde getirdiği riskin çok yüksek olduğunu vurgulayarak, yapılan araştırmaların Covid-19 geçirenlerde pıhtı ile ilişkili hastalıkların arttığını gösterdiğini söyledi. Geniş kapsamlı çalışmalar, aşı ile ilgili spekülasyonların geçersiz olduğunu ortaya koyuyor.
“OBEZİTE VE SİGARA BAŞLICA RİSK FAKTÖRLERİ”
Özlü, günlük yaşamda obezite, sigara kullanımı ve diğer risk faktörlerinin hastalıkların ortaya çıkma sürecinde önemli bir rol oynadığını belirtti. Hareketsizlik, beslenme bozukluğu, stres ve genetik faktörlerin de pıhtılı hastalıkların gelişiminde etkili olduğunu ifade etti. Obezite ve sigara kullanımının riski artıran başlıca faktörler olduğunu sözlerine ekledi.