Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

“`html

Madde Bağımlılığı ile Mücadelede Toplumsal Bilinç Oluşturulmalı

Madde bağımlılığıyla başa çıkmanın yalnızca bireysel bir çaba değil, aynı zamanda toplumsal bir sorumluluk olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hülya Ensari, bu mücadelede sağlıklı toplumsal farkındalığın oluşturulmasının önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Ensari, ailelerin çocuk yetiştirme süreçlerinde güvenli bir bağ kurarak, onları ileride sağlam bir kişilik kazandırmaya odaklaması gerektiğini belirtti. “Aileler, çocuklarının kendilerini ifade etmelerine ve duygularını paylaşmalarına olanak tanımalıdır. Ayrıca, çocukların davranış değişikliklerini izlemeleri ve arkadaş çevrelerini tanımaları da çok önemlidir.” dedi.

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, madde bağımlılığıyla mücadelede dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Prof. Dr. Ensari, şu şekilde konuştu:

Bağımlılık, belirli bir maddeye, nesneye veya davranışa karşı bireyin kontrolünü kaybetmesi ve kişisel yaşamında önemli olumsuz etkiler yaratması durumudur.

Bağımlılığın Çeşitleri

Bağımlılığın farklı türlerinin bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Ensari, şu bilgileri aktardı:

Tütün, alkol, amfetamin, kokain ve eroin gibi kimyasal maddeler bağımlılık yapabilir. Ayrıca sentetik maddeler ve davranışsal bağımlılıklar, örneğin kumar, oyun, internet ve alışveriş bağımlılıkları da mevcuttur.

Madde Kullanım Bozukluğunun Belirtileri

Madde bağımlılığının DSM-5 kriterlerine göre tanımlandığını söyleyen Prof. Dr. Hülya Ensari, belirtileri şu şekilde sıraladı:

  • – Maddenin planlanan süreden veya miktardan daha uzun süre kullanılması,
  • – Kontrolsüz kullanım için sürekli bir istek duyulması,
  • – Maddeyi elde etmek için zaman harcanması,
  • – Kesilme belirtileri yaşanması,
  • – Aynı etkiyi sağlamak için daha fazla madde alma ihtiyacı,
  • – Sosyal ve mesleki yaşamda bozulmalar yaşanması.

Bağımlılık Tedavisinde Bütüncül Yaklaşım

Prof. Dr. Ensari, bağımlılığın günümüzde nörobiyolojik bir beyin hastalığı olarak tanımlandığını ve tüm yönleriyle ele alınması gerektiğine değinerek, “Bağımlılık, genetik ve çevresel faktörlerden etkilenmektedir. Bu nedenle tedavi süreci tıbbi, psikolojik ve davranışsal müdahaleleri içermelidir.” dedi.

Toplum Bilincinin Artırılması Gerekiyor

Bağımlılıkla etkin bir şekilde mücadele etmek için toplumsal bilinç oluşturmanın önemini vurgulayan Ensari, “Madde bağımlılığı, yalnızca kişisel bir mesele olmayıp aynı zamanda aile ve toplum düzeyinde de ele alınmalıdır. Bu konuda toplumsal farkındalık yaratmak şarttır.” dedi.

Çocuklarla Güvene Dayalı İlişki Kurulmalı

Ailelerin çocuklarıyla güvene dayalı ilişkiler kurarak onlara sağlıklı bir çevre sunması için çaba göstermesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ensari, “Okullar, öğrencilere stres yönetimi konusunda eğitimler vermeli ve sosyal etkinliklere katılımlarını teşvik etmelidir.” şeklinde ekledi.

Ayrıca bağımlılıkla mücadele eden medya içeriklerinden kaçınılmalı ve uygun yayınlar teşvik edilmelidir. Yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içinde kampanyalar yürütmesi gerekmektedir.

Bağımlılıkla Mücadelede Destek Alınmalı

Prof. Dr. Hülya Ensari, bağımlılığın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun toplumda bilinmesi gerektiğini vurgulayarak, “Şayet bağımlılıkla ilgili sorunlar yaşıyorsanız, en yakın sağlık kuruluşundan destek alabilirsiniz. Alo 191 danışma hattı da sürekli olarak hizmet vermektedir.” diye sözlerini tamamladı.

Her yıl Birleşmiş Milletler, 26 Haziran’ı Uyuşturucu Kullanımı ile Mücadele Günü olarak kutlamaktadır. Bu gün; toplumsal bilincin artırılması için önemli bir fırsattır. Gelin, hep birlikte ‘Bağımlı Olma, Özgür Ol’ diyelim.

“`

Related Posts

Uzmanından güneş yanığı uyarısı: Yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıkları açısından kısa süreli tatillerden korktuklarını belirterek, güneş yanığından sonra sırtta oluşan lekelerin kayıt altına alınarak, düzenli takibinin önemli olduğunu söyledi.

Kanser tedavisinde tarihi mantar umudu: ‘Mumyanın laneti’ yeni ilaçların önünü açabilir

Arkeolojik kazılarda “mumyanın laneti” ile ilişkilendirilen Aspergillus flavus mantarı, bilim insanları tarafından kanser tedavisinde umut vadeden bir molekül kaynağı olarak keşfedildi. Yeni araştırma, mantardan izole edilen bileşiklerin lösemi hücrelerini durdurmada güçlü etkiler gösterdiğini ortaya koyuyor.

Sinsice ilerliyor: Bacak ve kollardaki bu değişikliklere dikkat!

Lenfödem hastalığı sinsi ilerliyor ve geç tanı konduğunda tedavisi zorlaşıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenfödemin belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında uyarılarda bulundu.

‘Sadece dişler değil emek de çürümektedir’

Ağız ve Diş Sağlığı çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep eden Genel Sağlık İş Ankara İl Başkanı Şenol Şahin, “Sadece dişler değil emek de çürümektedir” dedi.

İzmir Sağlık Sisteminde Kritik Dönemeç

İzmir’deki kamu hastaneleri, ilçe sağlık müdürlükleri ve İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli yaklaşık 300 sözleşmeli yöneticinin sözleşmeleri önümüzdeki Haziran ayında sona erecek.

Evliliklerin ilk 1 yılında ortaya çıkıyor: Öpüşürken bulaşan bu hastalık daha öncekileri unutturacak

İranlı araştırmacı Reza Rastmanesh önderliğindeki yeni çalışma, depresyon ve anksiyetenin sadece duygusal etkileşimle değil, öpüşme ve yakın temas yoluyla ağız bakterileri aracılığıyla da partnerler arasında “bulaşabileceğini” ortaya koydu.