İYİ Parti, GİK toplantısında 2024 Yerel Seçimleri’nde Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) iş birliği teklifini görüştü. Toplantının ardından açıklamalarda İYİ Parti’nin yerel seçimlere işbirliği olmadan müstakil şekilde girme kararı aldığı paylaşıldı. Peki bu karar partiden kopmalara neden olur mu? CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova edindiği kulis bilgilerini aktardı.
Dicle Canova’nın açıklamaları şöyle: CHP ile işbirliğinden yana olanlar daha çok seçimi muhalefet lehine dönüştürme ve İYİ Parti’ye kazandırma temel hedefi ile hareket ettiklerini savunuyorlar. Kendilerini ve İYİ Parti’yi merkezde tanımlayanlar daha ziyade bu kesim ve CHP ile işbirliğine hayır diyenlerin daha çok partideki ülkücü kökenden gelenler olduğu görüşünü yansıtıyorlar.
İYİ PARTİ’DEKİ ENDİŞE
Rasyonel politikalar yerine ideolojik yaklaşım sergilendiği, ideolojik partilerde iktidar hedefinden ziyade ilkeleri doğrultusunda var olma refleksinin öne çıktığı yorumları var. Buna karşılık merkez partilerde ise kararların Türkiye’yi yönetme hedefine uygun daha rasyonel alındığı daha geniş tabana hitap etmenin önemsendiği belirtiliyor. Ve işbirliğine evet diyen kesim içinde alınan bu kararın partinin geleceği açısından çok büyük riskler barındırdığını düşünenler var karar AK Parti’ye yarar İYİ Parti buna vesile olmuş gibi görünür endişesi var.
AKŞENER’İN ALDIĞI RİSK
1 Nisan günü İYİ Parti yüzde 5-6 gibi bir oy oranı ile seçimden çıkarsa birlikteliği devam edebilir mi? sorusu da yöneltiliyor henüz kurumsallaşmasını tamamlamamış olan İYİ Parti’nin yüzde 5-6 gibi bir oy travmasını kaldıramayacağı, Akşener’in de bu riski göze alarak sonucuna katlanacağı öne sürülüyor.
KOPUŞLAR MEYDANA GELEBİLİR
Peki bu aşamada partiden yeni kopuşlar olur mu teşkilat bu karara uyar mı? Teşkilata rağmen alındığı iması ilk olarak İstanbul belediye meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekilinden geldi. Ankara’da da teşkilat Yavaş’ın karşısına bir isim çıkarmayalım görüşündeydi işbirliğini savunuyordu bazı kopuşlar meydana gelebilir ama esas hesaplaşma seçim sonrasına kalır diyebilirim. Şu an açıktan tepki koymasa da gerek parti grubunda gerek teşkilatta bu karar ve ve bu karara giden süreçte yönetim zaafiyeti yaşandığı konusunda sıkıntı duyanlar var gerek seçimde gerek sonrasında tutumları da genel merkez odaklı olmayacak öyle görünüyor.
CHP’DEN İLK DEĞERLENDİRMELER
Az önce Özgür Özel bu karara saygılı olduğunu söyledi. Parti örgütlerine İYİ Parti ile iyi geçinme talimatı vardı. CHP’den ilk değerlendirmeler saygı duyuyoruz şeklinde. Peki arka planda neler konuşuluyor? Nitekim CHP’de önceki süreçleri de bilen kıdemli isimlerle konuştuğumda, bu karar tabanda ve seçmende karşılık bulmaz görüşünü iletiyorlar 5 yıldır teşkilatların Millet İttifakı belediyelerinde birlikte çalıştığı iç içe geçtiği vurgulanıyor. Aşağıda iş yukarıda alınan karar gibi işlemez deniyor kaldı ki seçmenin de yerel seçimde iktidara uyarı mahiyetinde muhalefete yöneldiği bu seçimde bunun daha da artabileceği üzerinde duruluyor. Yerel seçimde seçmenin partiden çok adaya aidiyet duyduğu vurgulanıyor bir de “bizim halkımız oyun bozanı sevmez bu kararın masadan kalkıp döndüklerinden daha da dramatik bir sonucu olacak İYİ Parti için” iddiasını dile getirenler var. İYİ Parti’nin büyük resim içinde sadece kişilere dayalı çok küçük belde veya bazı ilçelerde şansı olduğu söyleniyor.
HEDEP’İN KARARI
HEDEP MYK sonrası 81 ilde ayrı girme eğiliminin PM’ye sunulacağı açıklaması? CHP cephesinde bunun nihai bir karar olmadığı yorumları var el güçlendirme amaçlı bir açıklama olarak okunuyor, PM’den ne çıkacak ona bakmak lazım deniyor HEDEP batıda destek verirsem doğuda da ben destek isterim görüşünde üstelik bu kez açık ve şeffaf bir işbirliği modeli talebi var öncesinde ayrı girme eğilimi var denmesi şartları ile ilgili bir uyarı mahiyetinde de okunabilir.
MEMLEKET PARTİSİ’NİN DURUMU
CHP Memleket Partisi ile görüşür mü? Henüz bir temas yok ama Memleket Partisi bu konuda kapıyı sonuna kadar açtı diyebilirim, Memleket Partisi’nden yapılan değerlendirmede işbirliği teklifi gelir diye düşünüyoruz ve biz buna sıcağız çünkü bu seçim önemli, Cumhurbaşkanlığı seçimi gibi iki turlu değil. 94 yılında Erdoğan İstanbul’u sadece yüzde 25 oy ile almıştı burada oyların bölünmemesi gerekir bunu halka yaşatmak istemeyiz muhalefet derlenip toparlanmalı başka türlü başarılı olamaz aksi halde CHP ağır yara alır İYİ Parti bir yere varamaz biz de oy bölmekle kalırız bazı yerlerde. Yarın MYK var, genel siyasi tablo konuşulacak ama Memleket Partisi işbirliği teklifine açık hatta daha ileriye de gidebilir diyenler var birleşme gibi.
CUMHUR İTTİFAKI NE DİYOR?
Biz kendi yolumuza devam ederiz onların ne yapıp yapmadığı ilgi alanımız değil mesajı açıktan verilse de elbette yeni duruma uygun yeni stratejiler geliştirilecektir. İYİ Parti’nin ayrı girmesi her büyükşehirde farklı farklı sonuç doğurabilir bunlar tek tek irdelenecektir. Ankara ve İstanbul’un yanı sıra İzmir, Antalya ,Adana, Manisa, buralarda tablo ne olur? Önemli tabii o noktada MHP cephesi ne diyor? diye merak ettim.
MHP: OYUN OYNANIYOR
MHP cephesine göre, “Oyun oynuyorlar bu defter kapanmaz, 3 ay boyunca ittifak meselesi daha çok gündeme gelir İYİ Parti de CHP de ittifak yapalım diye yol arayacaktır” görüşü hakim şu anda İYİ Parti’nin bu kararı alması normal çünkü bir kez daha kararlarından dönselerdi rezil olacaklardı deniyor o yüzden bu konu tekrar açılacak çünkü istekliler ama şu an dönemiyorlar tespiti yapılıyor.
Mümkün olan her yerde ittifak yapmak isterler diye de ekleniyor, müstakil seçime girmeye dönük parti politikasına karşı niye ittifak yapmıyoruz diye istifaların gelmesine de dikkat çekiliyor. Bu nerede görülmüş diye sorgulanıyor ama bir yandan da taban nezdinde kopmaların sürebileceğine işaret ediliyor. Peki İYİ Parti tek girerse cumhur ittifakı için sonuç ne olur? diye sorduğumda MHP cephesinden; ittifak etseler de etmeseler de biz Ankara ve İstanbul’u alacağız göz koyduk mesajı verildi.