Tarımsal risk haritaları güncellenecek

Gıda Arz Güvenliği Önemli Hale Geliyor: Tarım ve Orman Bakanlığı Aksiyon Alıyor

MELTEM GÜNEŞ Ankara – İklim değişikliği, nüfus artışı, doğal afetler, toprak ve su kaynaklarının azalması ve kirlenmesi, zararlılar ve hastalıklarda artış gibi etkenler tarımsal üretimi etkilerken, jeopolitik riskler, salgınlar, savaşlar, göç gibi krizler de gıda arz güvenliğini öncelikli hale getiriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı “yeni normal” olarak adlandırılan bu süreçte verimi, kaliteyi koruyup, sürdürülebilirliği sağlamak için çalışmalarına hız verdi. İklim olaylarında her yıl yeni bir aşırılık yaşanırken Bakanlık risk analizlerinin önceden yapılarak önlemlerin alınması için kuraklık, taşkın ve don risk haritalarını güncelleyecek. Değişen şartlar karşısında hızlı karar alma sistemleri geliştirilecek.

İklim Değişikliği İnce Ayrıntılarıyla Takip Edilecek

İklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki etkileri güncellenmiş modeller ile belirlenecek. Uluslararası kurum, kuruluş ve devletlerle ikili ilişkiler sağlanacak. Kurak ve yarı kurak alanların sürdürülebilir yönetimine katkı yapacak Ar-Ge projeleri geliştirilecek. Tarımsal kuraklığı izleme portalı hazırlanacak. Tarım arazilerinin yanlış kullanımını önlemeye yönelik proje ve eğitimlere ağırlık verilecek. Su verimliliği seferberliğinin her kesime ulaşması ve su verimliliği kültürünün oluşturulması amacıyla farkındalık çalışmaları devam edecek.

Related Posts

New York borsası yılın ikinci yarısını düşüşle açtı

New York borsası güne düşüşle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,08 azalarak 44.061,49 puana indi. S&P 500 %0.1 değer kaybederken, Nasdaq Composite %0.2 düştü. Ancak, Dow Jones Sanayi Ortalaması 194 puan, yani %0.4 kazandı. Yatırımcılar ABD …

Ticaret Bakanı Bolat: İhracatımız büyük sınamalara rağmen artarak yoluna devam etmekte

Bolat, “İhracatımız büyük sınamalara rağmen artarak yoluna devam etmekte. Yılın ilk 6 ayının 5’inde geçen yılın aynı aylarından daha fazla mal ihracatı sağlamış durumdayız. Hizmet ihracatında da ilk 4 ay itibarıyla yükselişimize devam etmekte.” dedi.

Yüzde 1,7’ye yükselen TÜFE, İtalya’da beklentileri karşıladı

2025 Mayıs’ında yüzde 1,6 olan İtalya yıllık tüketici fiyat enflasyonu, 2025 Haziran’ında piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 1,7’ye yükseldi. Avrupa Birliği (AB) uyumlu enflasyon ise yüzde 1,7 olarak gerçekleşerek piyasa beklentilerinin biraz …

Enflasyonun hamburgere dudak uçuklatan yansıması: Hamburgere 4 yılda yüzde 709 zam geldi!

Ekonomide kriz yok diyen iktidarın aksine, yurttaş her geçen gün artan fiyatlarla boğuşuyor. 2021’de 53 liraya satılan hamburger menüsü bugün 429 liraya çıkarken, üç yılda fiyat artışı yüzde 709’u buldu.

Sigara fiyatlarına dev zam kapıda!

Türkiye’de yüksek enflasyonun etkisiyle sigara fiyatlarına art arda zamlar gelmeye devam ederken, Perşembe günü açıklanacak 6 aylık enflasyon farkıyla birlikte Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı da yeniden güncellenecek. TÜİK’in yayımladığı verilere …

Kamu harcamalarına yapay zeka destekli denetim

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu harcamalarında tasarruf tedbirlerinin izlenmesi amacıyla “Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi”ni devreye aldı.