Akdeniz Meyve Sineği Sorununa Biyolojik Çözüm
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Arıkan, uzun yıllardır hayvan ve bitkilerde hastalıkların önlenmesine yardımcı olan endüstriyel enzimler üzerine çalışmalar yapmaktadır. Son zamanlarda Çukurova bölgesinde yaşanan Akdeniz meyve sineği sorununa odaklanan Arıkan ve ekibi, ihraç edilen tarım ürünlerinin geri gönderilmesine neden olan sineğe karşı etkili bir çözüm bulmuşlardır.
Yıllık 3 Milyar Dolar Zarara Neden Oluyor
Prof. Dr. Burhan Arıkan, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Akdeniz meyve sineğinden yılda 3 milyar dolara varan zarara uğradığını belirtmiştir. Akdeniz meyve sineği ile mücadelede mevcut tuzak sistemlerinin yetersiz kaldığını vurgulayan Arıkan, ekibiyle birlikte çok etkili bir ilaç geliştirdiklerini ifade etmiştir.
Tek Kullanımda Yüzde 100 Sonuç Veriyor
KOSGEB destekli proje kapsamında tamamen biyolojik bir ilaç geliştiren Prof. Dr. Burhan Arıkan, bu ilacın Akdeniz meyve sineği başta olmak üzere birçok zararlıya karşı etkili olduğunu belirtmiştir. Kimyasal içermeyen, çevre dostu bir ürün olan ilacın bitkide ve meyvede birikim yapmadığını ve diğer canlıları olumsuz etkilemediğini vurgulamıştır. Yapılan testlerde birçok zararlıya karşı başarılı sonuçlar elde edildiğini belirten Arıkan, geliştirdikleri ürünün kimyasal ilaçlara göre çok daha kalıcı ve etkili olduğunu dile getirmiştir.