Borsada takas süresi kısalıyor: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor!

Takas Sürelerindeki Değişiklik İşlem Hacmini Artırabilir

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsa İstanbul’da takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden birinci iş günü) olarak değiştirilmesinin işlem hacimlerinde önemli bir artışa yol açabileceğini belirtti.

Borsa İstanbul Grubu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, pay piyasasında işlem gören sermaye piyasası araçlarının takas tarihinin T+1 olarak revize edilmesi yönünde bir değerlendirme süreci başlattığını duyurmuştu. Halen Borsa İstanbul’daki takas süresi, işlem gününü takip eden ikinci iş günü (T+2) olarak uygulanıyor.

Borsa İstanbul’un açıklamasında, küresel finans piyasalarında takas sürelerinin kısaltılmasına dair önemli gelişmelerin yaşandığına dikkat çekilmişti. Bu bağlamda, ABD’nin 28 Mayıs 2024 tarihinde T+1 sistemine geçtiği belirtilmişti. Ayrıca, Avrupa Birliği, İsviçre ve İngiltere’nin ise bu sisteme geçiş için 11 Ekim 2027 tarihini hedeflediği ifade edilmişti.

T+1 Sistemi Yatırımcılara Hız ve Artış Getirecek

Sertaç Ekeke, T+1 sistemine geçilmesiyle birlikte yatırımcıların daha hızlı işlem yapabileceğini ve işlem hacimlerinde en az yüzde 25 oranında artış görülebileceğini söyledi. Türkiye’de T+1 sistemine uyum sağlanmasının altyapı ve alışkanlık açısından kolay olacağını ifade eden Ekeke, ABD’nin adaptasyonunun daha zor olacağını düşündüğünü belirtti.

Ekeke, Türkiye’deki tahvil takas sisteminin işlem günü takas olarak uygulandığını, dolayısıyla T+1 geçişinin daha kolay olacağını vurguladı. Ayrıca, Türk yatırımcılarının hisse senetleri alımında blokaj yapılmasına alışık olduğunu ve bu durumun da T+1 sistemine geçişi kolaylaştıracağını söyledi.

Aracı Kurumlar Hazır

Aracı kurumların altyapılarının T+1 sistemine kolayca adapte olabileceğine dikkat çeken Ekeke, kullanılan ortak yazılımlar sayesinde bu değişikliğe hızla uyum sağlanabileceğini belirtti. Ekeke, kamuoyunda takas süresindeki değişimle ilgili olumsuz bir tepki görülmediğini ve herkesin bu değişikliğe çabuk uyum sağlayabileceğini ifade etti.

Borsa İstanbul’daki Hacim Sorunu Çözülebilir

Ekeke, T+1 sistemine geçişin Borsa İstanbul’daki hacim sıkışmalarını telafi edebileceğini ve takas süreçlerini daha etkin hale getirebileceğini söyledi. Ayrıca, bu geçişin, yatırımcılar için psikolojik avantaj sağlayacağını ifade etti.

Türkiye Finansal Hizmetlerde Önemli Bir Marka

Türkiye’nin finansal hizmetler alanında önemli bir marka olduğunu ve Türk bankacılık sisteminin güçlü bir yapıya sahip olduğunu belirten Ekeke, Türkiye’deki borçluluk yapısının hala düşük olduğunu ve bankacılık sektörünün yabancı yatırımcılar için cazip olmaya devam ettiğini söyledi. Ayrıca, savunma sanayinin de güçlü bir noktaya geldiğini vurgulayan Ekeke, Türkiye’nin büyüme ve istihdam konusunda önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.

ABD İle İlişkilerde Pozitif Gelişmeler

Ekeke, ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin de olumlu bir yönde gelişmeye devam edeceğini belirterek, Trump’ın Türkiye için yaptığı “dost ülke” açıklamasının çok değerli olduğunu ve Türkiye için yeni fırsatlar yaratabileceğini söyledi.

Related Posts

Sıfır ayarında ikinci ele hücum! Bayram öncesi bu araçlara talep arttı

Sıfır araç fiyatlarında son 1 ay içerisinde yaşanan peş peşe artışlar tüketici tercihlerini etkiliyor. En düşük sıfır araç fiyatının 1 milyon TL’nin üzerine çıkmasıyla birlikte vatandaşlar bayram ve yaz dönemi öncesi düşük kilometreli, sıfır ayarında ikinci el araçlara yöneldi. İşte detaylar…

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …

Koca ilçede kala kala 7-8 kişi kaldı: Bittik biz

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki hal kapanma noktasına geldi. Hal esnafı iş yapamamaktan dert yanarken denetimsizlikten şikayet etti. Korsan ticarete denetim yapılmasını talep eden esnaf, “Eskiden şimdiki satışın 50- 60 katıydı, 100 katıydı belki …

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Türkiye’de kruvaziyer turizmi rotasında ilk sıra Kuşadası’nın

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu yılın ilk 4 ayında limanlara uğrayan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artarak 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının da yüzde 52,3 artışla 205 bin 758’e yükseldiğini bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir