Çalışmadan emekli olmanın yolu var

İsteğe Bağlı Sigortalılık Sistemi: Çalışmadan Emekli Olmak Mümkün!

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) sunmuş olduğu ”isteğe bağlı sigortalılık” sistemi, çalışmadan prim ödeyerek emekli olmak için bir kapı açıyor. SGK tarafından sunulan bu sistem, özellikle aktif olarak sigortalı çalışmayan ama emeklilik hakkı elde etmek isteyen kişiler için değerli bir alternatif olarak değerlendiriliyor.

İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için aranan şartlar:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • SSK veya Bağ-Kur kapsamında aktif çalışmıyor olmak
  • Sigortalı çalışılsa dahi, ayda 30 günden az çalışıyor olmak
  • Malullük veya yaşlılık aylığı almıyor olmak

BAŞVURU SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

Bu koşulları sağlayan bireyler iki yoldan biriyle başvuru yapabiliyor:

  • e-Devlet üzerinden online başvuru: İlk kez başvuru yapacaklar için en hızlı ve kolay yöntem.
  • SGK müdürlükleri aracılığıyla: “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” doldurularak ikamet edilen yerdeki SGK merkezine şahsen başvuru yapılabiliyor.

KAÇ GÜN PRİM ÖDEMEK GEREKİYOR?

İsteğe bağlı sigortalı olarak emekli olabilmek için SGK tarafından belirlenen prim günü sınırı 9 bin gün. Bu, 4B (Bağ-Kur) kapsamındaki bireyler için geçerli olup yaklaşık 25 yıllık düzenli prim ödemesini ifade ediyor.

AYLIK PRİM TUTARI NE KADAR?

Ödenecek prim tutarı, sigortalının beyan ettiği gelire göre değişiyor. Prim oranı, belirlenen kazancın yüzde 32’si olarak hesaplanıyor. 2025 yılı için belirlenen asgari ve azami aylık prim tutarları ise şöyle:

  • En düşük aylık prim: 8.321,76 TL
  • En yüksek aylık prim: 62.413 TL

Daha düşük prim ödeyenler daha düşük, yüksek prim ödeyenler ise daha yüksek emekli maaşı alabiliyor. Bu durum, gelecekteki emeklilik gelirini doğrudan etkiliyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLUNUR?

İsteğe bağlı sigortalılık sistemi Bağ-Kur kapsamında değerlendirildiği için bu sistemde emekli olma yaşı 60 olarak belirlenmiş durumda. Gerekli prim gününü tamamlayan bireyler, bu yaştan itibaren emekli aylığı almaya hak kazanabiliyor.

EMEKLİLİK İÇİN ALTERNATİF BİR YOL

SGK tarafından sunulan ”İsteğe bağlı sigortalılık” aktif bir çalışma hayatı olmayan ama emekli olmayı hedefleyen kişiler için önemli bir fırsat sunuyor. Sistemden yararlanmabilmek için gerekli şartları sağlamak ve uzun vadeli bir prim planlaması yapmak gerekiyor. Düzenli prim ödeyen bireyler, herhangi bir işte çalışmadan da emeklilik hakkını elde edebiliyor.

Related Posts

TÜİK, mart ayı sanayi üretim verilerini açıkladı

Türkiye ekonomisinin öncü göstergelerinden biri olan sanayi üretiminde, mart ayında toparlanma sinyalleri geldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, sanayi üretimi mart ayında bir önceki aya göre %3,4, bir önceki yılın aynı …

Espressolab’den boykot çağrısına dava: Sosyal medyada tepki yağıyor!

CHP’nin mitinglerinde hedef gösterilen kahve zinciri, sosyal medyada yapılan boykot çağrılarına karşı dava süreci başlattı. Tepkilerin odağındaki markaya karşı açılan tazminat davaları kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Sosyal medya kullanıcıları yaşanan gelişmeleri hesaplarından duyurdu.

Sanayi üretimi verileri açıklandı: Hangi sektörlerde yükseliş var?

Sanayi üretimi, Mart 2025’te hem yıllık hem de aylık bazda artış gösterdi. Madencilik, imalat sanayi ve elektrik-gaz sektörlerinde olumlu bir gelişim yaşanırken enerji sektöründe bir azalma kaydedildi.

SPK’dan kripto borsalarına yeni yükümlülükler

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcılarının rezerv kanıtı denetimine ilişkin uyması gereken ilke ve esasları açıkladı.

Mevduat faizleri yeniden yükseldi: Uzmanından vade tavsiyesi

Mevduat faizleri yeniden yükseldi. Bir bankada oran yüzde 53’e çıkarken, 1 milyon TL’nin aylık net getirisi yaklaşık 39 bin 500 TL’yi buldu. Uzmanlara göre, kısa vadeli mevduatlar şu an daha avantajlı.

Yatırımcılar dikkat: Oranlar güncellendi! Bankalardan yüksek faiz rüzgarı

Merkez Bankası tarafından faiz artışlarına gidilmesiyle birlikte piyasada tüm faiz enstrümanlarında oranlar yükselirken, yatırımcıların gözü mevduatlara çevrildi. Geçtiğimiz haftalarda yüzde 52’ye kadar yükselen mevduat faizlerinde bu hafta itibarıyla en yüksek oran değişti. Parasını 1 yıllık süreçte mevduata bağlayanlar için kümülatif getiri ise daha yüksek. İşte detaylar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir