“Nemrut’un develeri” koruma altına alınıyor

Nemrut’un Develeri Koruma Altına Alınıyor!

Bitlis’in Tatvan ilçesinde, her geçen gün tahrip olan ve halk arasında şekillerinden dolayı “Nemrut’un develeri” olarak bilinen kaya bloklarının korunmaya alınması için çalışma başlatılacak. Bölgede incelemelerde bulunan Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, volkanik patlama sonrası oluşan kayaların gelecek kuşaklara aktarılması için çalışma başlatılacağını söyledi.

Tatvan ilçesindeki volkanik Nemrut Dağı’nın patlaması sonucu oluşan, zamanla deve ve insan figürlerine benzer şekiller alan kayalar, korunma sağlanamadığı için yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Her geçen gün tahrip olan ve halk arasında “Nemrut’un develeri” olarak bilinen 26 kayadan oluşan bloklar, koruma altına alınacak.

Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, beraberindeki Tatvan Kaymakamı Remzi Demir, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ergin Güven ve İl Özel idaresi Genel Sekreteri Adem Aydoğdu ile birlikte bölgeye giderek incelemelerde bulundu.


“Görsel bir şölen sunuyor”

Kaya blokları ile ilgili bilgi alan Vali Karakaya, volkanik patlama sonrası oluşan kayaç yapıların güzel bir görüntü oluşturduğunu belirterek, şunları söyledi:

Nemrut kalderasıyla ilgili yaptığımız daha üst boyutlu milli park, jeopark çalışmasının içerisinde değerlendireceğiz. Vatandaşlarımızın en güzel şekilde burada güzel fotoğraflar vererek, sevdikleriyle birlikte ziyaret etmekten mutlu olduğu bir alan haline gelmesi için çalışmalar yapacağız.

Halk arasında ‘Nemrut Develeri’ olarak bilinen bu bölgede 26 kayacın yer üstünde olduğunu gördük. Bununla ilgili araştırma yapılıp, koruma altına alınması için çalışma başlatacağız.

Bitlis, hem doğal güzellikleriyle hem de tarihi dokusuyla çok güzide bir vilayet. Burada 15’inci yüzyılda olduğunu değerlendirdiğimiz bir volkanik patlama sonrasında oluşan kayaç yapılar Nemrut’un develeri olarak halk tabiriyle adlandırılmakta.

Volkanik patlama sonrası oluşan bu kayaç yapılarda burada vatandaşımıza çok güzel bir görsel şölen sunuyor.” (DHA)

Related Posts

Hafta sonu sınav takvimi 5 – 6 Temmuz 2025 || Bu hafta sonu sınav var mı, ne sınavı var?

5-6 Temmuz 2025 hafta sonu sınav takvimi belli oldu. Türkiye genelinde milyonlarca öğrencinin ve adayın geleceğini şekillendirecek önemli sınavlar hafta sonu yapılıyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen sınavlarda adaylar hayatlarını belirleyecek önemli oturumlara katılım gösteriyor. Sınavlara hazırlanan adaylar için sınav saatleri, giriş belgeleri ve dikkat edilmesi gereken detaylar büyük önem taşıyor. Peki, Bu hafta sonu hangi sınavlar var, ne sınavı var? İşte hafta sonu sınav takvimi 5 – 6 Temmuz 2025!

Ertuğrul Özkök: Türkiye’nin “hafıza odası” dün Meloni İtalyası’nın “savaş odasına” girdi

Zulme, adaletsizliğe, vicdansızlığa uğrayan insanlar canhıraş biçimde evlerimizin kapısını çaldığında, tırmaladığında, uğrayan bizler “yoktuk…”

KPSS: Kamu Personel Seçme Sınavı Süreci Başladı

KPSS ekranı erişime açıldı, Kamu Personel Seçme Sınavı Süreci başladı, ücretler ve sınav tarihleri belli oldu. 

Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile hangi sayısal, eşit ağırlık, sözel bölümlere girilir?

Alan Yeterlilik Testi 22 Haziran’da gerçekleşiyor. AYT ile öğrenciler sözel, sayısal ve eşit ağırlık alanlarındaki bölümleri tercih edebiliyor. Peki, Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile hangi sayısal, eşit ağırlık, sözel bölümlere girilir?

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) nedir, üyeleri kimler? İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ne zaman kuruldu?

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İslam dünyasının ortak sesi olarak 1969 yılında kurulan ve 57 üye ülkeyi bir araya getiren uluslararası bir örgüttür. İslam dünyasının haklarını korumak, üye devletler arasında dayanışma ve iş birliğini güçlendirmek amacıyla faaliyet gösteren İİT, Filistin meselesi gibi kritik konularda önemli bir rol üstleniyor. Peki, İslam İşbirliği Teşkilatı nedir? İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ne zaman kuruldu, kimler üye?

YKS’de en erken ne zaman çıkılır? 2025 TYT, AYT ve YDT’de ilk kaç dakika çıkılmaz, erken bitiren çıkabiliyor mu?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2025 bu hafta sonu gerçekleştiriliyor. Milyonlarca öğrencinin üniversite hayallerine ulaşmak için ter dökeceği TYT, AYT ve YDT oturumlarında sınav süreleri, çıkış saatleri ve erken çıkış kuralları büyük önem taşıyor. Peki, YKS’den en erken ne zaman çıkılır? Erken bitiren adaylar sınav salonunu terk edebilir mi? YKS’de ( AYT, TYT, YDT) oturumlarını erken bitiren çıkabiliyor mu?